Linoleum vloeren behoren al jarenlang bij de meest toegepaste vloerbekledingen. Linoleum is samengesteld uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals kalksteen, hars, jute, lijnolie en andere ecologische producten. Het productieproces wordt dan ook zeer milieuvriendelijk uitgevoerd. Bovendien is de vloer na gebruik volledig biologisch afbreekbaar.

Op esthetisch vlak is de linoleum vloer de laatste jaren enorm geëvolueerd. De dag van vandaag is deze vloer te verkrijgen in tal van vormen, kleuren en motieven. Zo is de betonlook de laatste jaren enorm populair. Een persoonlijke touch toevoegen is eveneens mogelijk door de integratie van een foto of figuur in het dessin. Voor de afwerking kun je kiezen uit verschillende sierranden en plinten. Linoleum is verkrijgbaar in tegels, maar ook in stroken of banen.


Linoleum betonlook© Shutterstock

 

Voordelen & nadelen van een linoleum vloer

De voordelen zijn talrijk. Een linoleum vloer is een uiterst duurzame en sterke vloer die bovendien zeer onderhoudsvriendelijk is. De vloer dempt geluid en trillingen, ontvlamt moeilijk (zelfs uitgedoofde sigarettenpeuken laten weinig tot geen sporen na), is antistatisch en vermijdt het aantrekken van stof. Bacteriën kunnen zich er moeilijk op ontwikkelen, wat de vloer dan weer ideaal maakt voor mensen met een allergie of ademhalingsproblemen zoals astma. Linoleum is dus bijzonder hygiënisch en is om deze redenen dan ook terug te vinden in bijna elk ziekenhuis van het land. Door de slijtvastheid is linoleum ook bestand tegen het gewicht van zware meubels. Bovendien is ze kleurvast. De kleur verbleekt weinig tot niet in de loop der jaren.

 

Linoleum vloer parket© Shutterstock

Een linoleum vloer kan in vrijwel elke kamer worden geplaatst, op voorwaarde dat de ondervloer voldoende sterk en vlak is. In de praktijk wordt ze het meest toegepast in ruimtes die intensief worden gebruikt zoals kantoren, woonkamers, ziekenhuizen en openbare gebouwen. De aanpassing aan de omgevingstemperatuur gebeurt pijlsnel, waardoor de vloer ook vaak in combinatie met vloerverwarming wordt gebruikt.

Helaas is het prijskaartje van een vloer in linoleum vrij hoog. Dit wordt echter wel gecompenseerd met de lange levensduur van het materiaal. Je beziet deze aankoop dus beter als een investering voor de toekomst. De vloer is ook minder geschikt in natte ruimtes. De plaatsing van de vloer is niet eenvoudig en dus in normale omstandigheden niet weggelegd voor beginnende doe-het-zelvers. Een linoleum vloer die niet perfect werd geplaatst, kan op termijn barsten gaan vertonen.

 

Linoleum plaatsen

Door de geringe dikte moet de ondergrond steeds geëgaliseerd worden. Daarna worden de linoleumstroken of linoleumtegels rechtstreeks op de ondergrond gelijmd en worden de naden aan elkaar gelast. Die naadafwerking is primordiaal omdat indringend vocht ervoor kan zorgen dat de vloer los komt of begint te rotten. Na de plaatsing zal de linoleum er plots wat geler uitzien dan in eerste instantie de bedoeling is. Deze gele waas wordt veroorzaakt door de geoxideerde lijnolie die in het materiaal verwerkt zit. Binnen de 24 uren na plaatsing zal deze verkleuring, na de blootstelling aan zonlicht wegtrekken.

 

linoleum tegellook© Shutterstock

Ook linoleumtegels zijn erg populair. Ze lijken net op echte tegels en kunnen over de oude vloer geplakt worden. Zo spaar je heel wat geld uit en kan je het interieur op enkele uren tijd een compleet nieuwe uitstraling geven.

 

Linoleum met kliksysteem

Zoals hierboven al vermeld, doe je voor de plaatsing beter beroep op een vakman. Toch bestaat er ook een vloermethode die je toestaat om jouw linoleum vloer zelf op een perfecte manier te plaatsen. Er bestaat namelijk een kliksysteem waarbij linoleum op HDF-panelen is aangebracht. Dit systeem kun je gerust vergelijken met het kliksysteem dat bestaat bij laminaat. Deze klikmethode gebruik je wel best niet in de badkamer of keuken. De klikpanelen worden weliswaar tegen elkaar aangesloten, toch is het geheel niet waterdicht. Het is geen slecht idee om het linoleum eerst minstens 24 uren te laten acclimatiseren in de ruimte waarin ze zal worden geplaatst. Zorg ervoor dat de temperatuur in die ruimte minstens 17° Celsius bedraagt.

 

Onderhoud van een linoleum vloer

Een linoleum vloer kun je gemakkelijk stofvrij houden door middel van een stofzuiger. Agressieve schoonmaakproducten moet je vermijden; deze kunnen de toplaag van het linoleum beschadigen. Op zich heeft een linoleum vloer al een lange levensduur, maar een behandeling met de juiste onderhoudsproducten kan deze levensduur nog verlengen. In de speciaalzaak vind je gegarandeerd de producten waarnaar je op zoek bent.


Linoleum houtlook© Shutterstock

 

Prijzen vergelijken loont!

Overweeg je een kunststof vloer te plaatsen? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend offertes en voorstellen op maat van jouw project bij gespecialiseerde vakmannen actief in jouw regio.