Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding

Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding

Heb je een nieuw plafond nodig of is je huidige plafond aan vervanging toe en wil je het plafond afwerken op een degelijke, propere maar tegelijk betaalbare manier? Dan is een spanplafond een interessante optie. Niet alleen de prijs, maar ook de snelle plaatsing en het minimum aan werkzaamheden is daarbij interessant. Prijzen kan je hier aanvragen.

 

Eigenschappen van een spanplafond

Een spanplafond is een kunstdoek dat door middel van warmte strak wordt opgespannen tegen onzichtbare profielen aan de muren. Het doek kan perfect op maat worden gemaakt. Daardoor is het ideaal voor iedere ruimte waarin je een nieuw plafond wil plaatsen of het bestaande plafond wil verlagen met een minimumverlies aan ruimte.

Spanplafonds zijn veelal van Europese makelij. Ze worden onderworpen aan strenge Europese regels inzake brandveiligheid (classificatie M1) en volksgezondheid.

Op technisch vlak beschikken spanplafonds over enkele specifieke kenmerken. Het eigen gewicht bedraagt om en bij de 230 gram per vierkante meter. Hierdoor zijn ze bijzonder geschikt wanneer de draagconstructie beperkt of onstabiel is. Het plafond komt zo niet in contact met de bovengelegen constructie maar wordt volledig gedragen door de zijmuren. Spanplafonds zijn ook kleurvast, waterbestendig, afwasbaar en schimmelwerend. Bij de meeste fabrikanten krijg je op spanplafonds tot 20 jaar garantie.

⇒ Uitgebreide info over spanplafonds lees je op https://www.spanplafond-info.nl/.

 

Spanplafond in een modern interieur
Shutterstock

 

Prijs spanplafond

De prijs van een spanplafond wordt voornamelijk bepaald door de oppervlakte, het type spanplafond, de moeilijkheidsgraad, het aantal gewenste lichtpunten en het eventuele aanbrengen van isolatie. Gemiddeld betaal je tussen de 70 en 85 euro per vierkante meter (levering en plaatsing inbegrepen) voor een standaard spanplafond in een ruimte met een doorsnee grootte (vanaf ong. 70m²). Laat je een spanplafond plaatsen in een kleine ruimte, dan kan de prijs per m2 nog wat hoger uitvallen.

Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde vakmannen in spanplafonds.

 

 

Voordelen van spanplafonds

Spanplafonds hebben vele voordelen. Maar zoals steeds bestaan er geen voordelen zonder nadelen. Als je overweegt een spanplafond te plaatsen, overweeg je best op voorhand zowel de plus- als de minpunten. In het algemeen zou men kunnen stellen dat een spanplafond volledig gelijkwaardig is aan een gewoon plafond. Alleen zijn spanplafonds een pak goedkoper en sneller te plaatsen.
 

Materialen en kleuren

Op visueel vlak ziet een spanplafond er glad uit. Het oppervlak is vlekbestendig en vrij van scheuren en barsten. Bovendien kan men spanplafonds verkrijgen in een ruim gamma aan kleuren en verschillende prints, patronen en motieven. De afwerking is beschikbaar in glans, hoogglans of mat. Andere mogelijkheden zijn reliëfverschillen, het marmereffect, ingewerkte ventilatie of verlichting, driedimensionaliteit, noem maar op… Ook bestaan er spanplafonds in akoestisch corrigerende materialen. De functionaliteiten zijn dus zeer divers.

 

Eenvoudig in onderhoud

Een spanplafond is zeer eenvoudig te onderhouden omdat ze afwasbaar zijn. Bovendien zijn ze bestand tegen vocht en schimmels en zijn ze poriëndicht. Ze zijn bijgevolg ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Ook de plaatsing gebeurt droog, snel en zonder kap- of breekwerk. Vet en nicotinesporen worden automatisch afgestoten. Omwille van deze redenen blijft een spanplafond voor een lange tijd schoon, zonder dat bijkomend onderhoud daarbij nodig is.

 

Verlichting en spanplafonds

Net als bij een klassiek plafond, kun je de verlichting in principe plaatsen waar je wilt. Maar spanplafonds hebben het bijkomende voordeel dat men ook met lichteffecten kan werken. Zo kun je bijvoorbeeld verlichting boven het spanplafond (dus boven het doek) plaatsen, waardoor je probleemloos sfeervolle effecten creëert. Ben je de verlichting na een tijdje beu, of wil je bijvoorbeeld na enkele jaren leidingen vervangen, dan kun je het spanplafond snel en gemakkelijk demonteren (afhankelijk van de fabrikant). Bij een traditioneel plafond hoef je dit alvast niet zomaar te proberen.

 

witte spanplafond mat
Shutterstock

 

Nadelen spanplafond

Jammer genoeg hebben spanplafonds ook enkele nadelen, al zijn deze niet zo talrijk aanwezig als de voordelen. Op praktisch vlak stelt zich bijvoorbeeld het probleem dat je geen zaken rechtstreeks aan het doek kunt bevestigen omdat het spanplafond niet vast is. En als je bijvoorbeeld openingen in het doek maakt om verlichting door te plaatsen, kun je het doek nadien niet meer verplaatsen.

Soms is het ook opletten voor scheurtjes in het plafond. Ook al bestaat een spanplafond uit heel sterke materialen, toch is het niet uitgesloten dat hij gaat scheuren wanneer je er tegen botst met een scherp voorwerp. Het plafond vervangen of vernieuwen is dan nog de enige optie.

Hou er ook rekening mee dat niet iedereen altijd onmiddellijk overtuigd is van het uitzicht van een spanplafond. Laat je niet te snel leiden door de talloze voordelen maar wees ook bewust van het visuele aspect. Spanplafonds werden vroeger vaak gekozen vanwege hun glanzend effect maar ook hier is een duidelijke verschuiving merkbaar. Tegenwoordig kiest men vaker voor spanplafonds met een matte of licht-glanzende afwerking.

Ben je bang dat je plafond na 20 jaar niet meer in de mode is dan kan je hem gelukkig snel en relatief goedkoop laten vervangen. De prijs om een doek te vervangen kost vaak minder dan een professionele schilder in te moeten huren en je hoeft ook niet alles te verhuizen.

 

spanplafond met verlichting
Shutterstock

 

Welke type doeken bestaan er?

Bij het vergelijken van prijzen en offertes doe je er goed aan ook de gebruikte materialen met elkaar te vergelijken. Zo kan je een spanplafond kopen in PVC, polyster of een combinatie van beide materialen:

 

PVC spanplafonds

De spanplafonds op basis van PVC zijn te verkrijgen in glans, mat en in diverse kleuren en patronen. Deze variant wordt vaak door middel van een harpoensysteem gemonteerd. Dit betekent dat er een constructie op de muren wordt bevestigd en dat het doek daarna daarin wordt opgehangen. Het opspannen van het doek gebeurt onder een temperatuur van 40 à 50°C. Door de warmte versoepelt het doek waardoor het makkelijk bevestigd kan worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het doek strakker.

Het grote voordeel van zo’n systeem is dat het te allen tijde kan worden gedemonteerd. Een minpuntje van PVC spanplafonds zijn de lasnaden die zichtbaar blijven, al worden deze over het algemeen niet als storend ervaren. Er zijn tegenwoordig al naadloze overspanningen tot ongeveer 5 meter mogelijk.

 

Polyster spanplafonds

Bij spanplafonds op basis van polyester zijn ook overspanningen tot ongeveer 5 meter mogelijk. Ook hier zijn de naden tussen de verschillende banen weinig tot niet zichtbaar. Polyester spanplafonds worden door middel van speciale profielen of traditionele klemconstructies op de muren gemonteerd en vervolgens opgespannen.

 

Glanzend spanplafond
Shutterstock

 

Spanplafond plaatsen: werkwijze en voorbereiding

Een spanplafond wordt op maat gemaakt en kan in principe op iedere ondergrond worden geplaatst. Het doek wordt heel strak gespannen tussen de voorziene profielen. De plaatsing van een spanplafond gebeurt best door een vakman met ervaring. Zo ben je verzekerd van een perfecte plaatsing en een correcte garantieperiode. Door de snelle verwerking van spanplafonds zijn het aantal werkuren ook vrij beperkt.

Vooraleer een spanplafond geplaatst kan worden zijn er enkele voorbereidingswerken nodig. De ruimte moet perfect opgemeten worden en de profielen moeten nauwkeurig waterpas gezet worden. Nadat de profielen zijn vastgeschroefd en/of vastgelijmd, kan het doek worden opgehangen. De uiteinden worden eerst in de hoeken bevestigd, pas daarna trekt met het volledige doek strak. 

Bij een polyester spanplafond gebeurt alles op kamertemperatuur. Bij een pvc spanplafond wordt het doek opgespannen bij een temperatuur van 40 à 50°C. Door de warmte versoepelt het doek waardoor het makkelijk bevestigd kan worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het doek geleidelijk strakker. 

TIP: de plaatsing van een spanplafond is echt specialistenwerk dat je best overlaat aan een gespecialiseerde vakman. Benieuwd naar advies en een prijsvoorstel op maat van jouw situatie? Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers van spanplafonds via de offertepagina

 

Onderhoud

Een spanplafond onderhoud je het best met een simpele stoffen doek, een beetje water en een passend schoonmaakproduct. Wrijf het plafond zachtjes in. Te bruusk te werk gaan veroorzaakt immers scheuren. Stof verwijder je het gemakkelijkst met een plumeau.

Een spanplafond is veel gevoeliger aan bepaalde schoonmaakmiddelen dan een traditioneel plafond. Gebruik dus zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of ammoniak. Ook schuurborstels of staalwollen borstels zijn uit den boze. Hoogglans en gewoon glanzende spanplafonds vergen hetzelfde onderhoud als een matte spanplafond.

 

Spanplafond prijs
Shutterstock
Spanplafond laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
tegelplafond verlichting
Tegelplafond
spanplafond kosten
Spanplafond kosten
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond
Verlaagd plafond plaatsen
Verlaagd plafond plaatsen
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
Gyproc plafond: Voordelen & mogelijkheden
Gyproc plafond: Voordelen & mogelijkheden
klimaatplafond
Klimaatplafond
Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig
Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw