Airco in huis plaatsen: mogelijkheden en prijzen
Met een airco in huis kan je steeds genieten van aangename binnentemperaturen. Ruwweg kan je een onderscheid maken tussen vaste en mobiele airco’s, maar er zijn nog andere zaken waar je op moet letten. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een airco systeem in de woning.
Ga snel naar: webshop mobiele airco’s – offerte vaste airco aanvragen
Lees meer over: Mobiele airco’s
1) Vaste airco in huis plaatsen
Als je kiest voor een airconditioningsysteem voor thuis, dan is een vaste airco een erg comfortabele optie. Je kan kiezen voor een ingebouwd systeem of voor een wand- of plafondmodel.
Airco in huis inbouwen
Een inbouw airco in huis is wellicht het meest comfortabele airco systeem. Hij valt nauwelijks op in je interieur en bovendien heb je met dit type airco amper last van het geluid van het airco systeem. Een airco kan je laten inbouwen in het plafond of in een muur. Je kan met een ingebouwde airconditioning één of meerdere ruimtes op de gewenste temperatuur brengen.
wand- of plafondmodel
Een vaste airco kan ook bevestigd worden aan een wand of het plafond. Vanuit esthetisch standpunt is een inbouw airco misschien wat aantrekkelijker, maar er bestaan heel wat design modellen voor airco units die geïnstalleerd worden aan muren of plafonds. Zo vormen ze geen minpunt voor je interieur. Dit type airco is vooral handig als je slechts één ruimte wil kunnen koelen.
Wil je een airco in huis laten installeren door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in airconditioningsystemen. Klik hier voor meer informatie.
2) mobiele airco
Bij een vaste airco moet je in elke kamer die je wil koelen een unit plaatsen. Met een mobiele airco heb je dat probleem niet. Met een draagbare airco kan je bijvoorbeeld ’s middags je woonkamer koelen en ’s avonds je slaapkamer.
Bij modellen zonder buitenunit moet je plaats voorzien om de afvoerslang, die de warme lucht afvoert, naar buiten te leiden. Dat kan bijvoorbeeld via een raam of deur. Zorg ervoor dat er daarbij niet weer warme buitenlucht naar binnen komt, dat zou niet erg efficiënt zijn. Kies bovendien een mobiele airco die voldoende vermogen heeft om de gewenste ruimte te koelen.
Wil je een mobiele airco kopen? Ontdek hier het aanbod in de webshop.
Airco met of zonder buitenunit kiezen?
Als je een airco in huis plaatst, dan kan je kiezen voor een model met of zonder buitenunit. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen.
Voordelen airco zonder buitenunit
Een van de voordelen aan airco’s zonder buitenunit is dat je buiten geen plaats moet voorzien voor een airco unit. Vaak zijn deze units ook niet erg mooi. Bij airco’s zonder buitenunit zie je dan enkel twee roosters voor de aan- en afvoer van lucht. De plaatsing van een vaste airco kan dan ook redelijk vlot verlopen. Kies je voor een airco in huis zonder buitenunit, dan kan je je verwachten aan lagere prijzen dan modellen met een buitenunit.
voordelen van airconditioning met buitenunit
Airco’s mét buitenunit hebben dan weer als voordeel dat de lawaaierige onderdelen van het airco systeem in deze buitenunit kunnen geplaatst worden. Op die manier heb je binnen minder last van geluidshinder door de airco. Als je kiest voor een mobiele airco met buitenunit, dan kan je deze buitenunit ver buiten plaatsen. Je hebt dan niet alleen minder last van het geluid van de airco, maar je moet dan ook geen ruimte voorzien voor de afvoerslang, wat bij monoblock (zonder buitenunit) mobiele airco’s wel het geval is.
factoren die de prijs van airco in huis bepalen
Wil je een airconditioning voor thuis kopen, hou er dan rekening mee dat de prijzen afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo zal het type airco een grote rol spelen bij de prijsbepaling; een vaste airco (ingebouwd of een wand- of plafondmodel) is doorgaans duurder dan de mobiele toestellen. Plafondmodellen zijn overigens meestal duurder dan airco’s die aan een wand bevestigd worden.
Daarnaast zijn ook het vermogen, het aantal units, de mogelijkheden (sommige airco’s kunnen bijvoorbeeld ook verwarmen en de luchtvochtigheid regelen) en eventuele extra’s (bijvoorbeeld een afstandsbediening) elementen die belangrijk zijn bij het berekenen van de kosten voor het plaatsen van airco in huis.
Wat kost airco in huis?
Voor de installatie van een vaste airco zonder buitenunit kan je je verwachten aan gemiddelde prijzen tussen 1.200 en 3.000 euro. Zoals reeds gezegd zijn modellen met een buitenunit doorgaans duurder dan modellen zonder buitenunit: voor de plaatsing van een vast aircosysteem met één binnenunit en één buitenunit beginnen de prijzen ongeveer vanaf 1.500 euro. Kies je voor meerdere binnenunits en één buitenunit (multi split airco), reken dan op een prijs van 800 à 1.000 euro per bijkomende airco unit.
Wil je een airco in huis plaatsen en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen bij experts in het plaatsen van airconditioningsystemen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Mobiele airco’s hebben meestal een lager vermogen dan de vaste varianten en je hebt er ook geen installatiekosten aan. De prijzen van draagbare airco’s zullen dan ook lager liggen. Je kan je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 200 euro. Ontdek hier het aanbod in de webshop.
Airco laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk