Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ventilatie met warmteterugwinning

Ventilatie met warmteterugwinning

Door ventilatie met warmteterugwinning ventileer je je woning grondig en efficiënt zonder dat je energierekening stijgt. Zo’n ventilatiesysteem geeft de warmte van de afgevoerde binnenlucht door aan de frisse, aangevoerde buitenlucht. Wat zijn de andere voordelen van warmteterugwinning ventilatie? Hoeveel betaal je gemiddeld voor zo’n systeem en hoe verloopt de plaatsing? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen ventilatie met warmteterugwinning
Prijs ventilatie met warmteterugwinning
Hoe warmteterugwinning ventilatie plaatsen?
Welk onderhoud is vereist?
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is ventilatie met warmteterugwinning?

Ventilatiesystemen met warmteterugwinning werken op basis van balansventilatie. Dit is een principe waarbij warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt overgedragen op de aangevoerde buitenlucht. Zo’n systeem kan je zowel centraal als decentraal gebruiken:

 • Centrale ventilatie met warmteterugwinning: hierbij regelt 1 centrale unit de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes via een netwerk van ventilatiekanalen. Dit is vooral een goede optie voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende (energetische) renovaties.
 • Decentrale ventilatie met warmteterugwinning: hierbij regelt 1 unit de aan- en afvoer van lucht in 1 specifieke ruimte (bv. de badkamer). Er is dus geen doorstroming van lucht tussen verschillende ruimtes via ventilatiekanalen. Dit is vooral een goede optie voor kleine renovaties.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning laten installeren? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice.

ventilatie met warmteterugwinning

 

 

Voordelen ventilatie met warmteterugwinning

Mechanische ventilatie met warmteterugwinning brengt meerdere voordelen met zich mee. De belangrijkste pluspunten op een rij:

 • Verbeterd warmtecomfort: aangevoerde lucht zal niet veel kouder of warmer zijn dan de afgevoerde lucht dankzij de warmtewisselaar. Als gevolg heb je minder last van tocht, warmteverlies, …
 • Lagere energierekening: door de opwarming van de aangevoerde buitenlucht heb je veel minder last van warmteverlies en kan je tot wel 90% van alle warmte recupereren. Op die manier moet je minder stoken en dalen je energiekosten.
 • Optimale luchtkwaliteit: een ventilatiesysteem met warmteterugwinning werkt met luchtfilters en eventueel ook sensoren (bv. om het CO2-gehalte te meten). Zo komen er geen pollen, stuifmeel of stof je woning binnen.
 • Bypass: met een handmatige of automatische bypass is het mogelijk om aangevoerde lucht tijdelijk niet meer langs de warmtewisselaar te laten passeren. Dit is vooral fijn als het buiten al warm genoeg is en de ventilatie ook als verkoeling moet dienen.

TIP: zet een ventilatiesysteem D nooit uit!

Mechanische ventilatiesystemen (zoals die van type D) zijn tegenwoordig verplicht in nieuwbouwwoningen en mogen niet worden uitgezet. Om deze reden zal je geen aan-en uitknop vinden en is het systeem alleen uit te schakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning zet je eigenlijk alleen uit tijdens onderhoud.

TIP: op zoek naar meer informatie over het gebruik van mechanische ventilatie met warmteterugwinning? Zoek contact met een vakman via onze gratis offerteservice.

 

 

Prijs mechanische ventilatie met warmteterugwinning

Vanwege de vele voordelen kost mechanische ventilatie met warmteterugwinning meer dan andere ventilatiesystemen. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Centrale ventilatie met warmteterugwinning: 5.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Decentrale ventilatie met warmteterugwinning: 1.000 à 1.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk daarom vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ventilatiespecialisten actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Start je aanvraag hier.

 

ventilatie warmteterugwinning

 

 

Hoe warmteterugwinning ventilatie plaatsen?

Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie plaatsen vergt de nodige ervaring en expertise. Een ventilatiespecialist volgt doorgaans de volgende stappen:

 

 1. Locatie bepalen

  Voor nieuwbouwwoningen of ingrijpende renovaties kiest een vakman een plek in de buurt van de elektriciteitskast of verwarmingsketel of een plek waarvandaan ventilatiekanalen makkelijk kunnen worden verbonden met de rest van de woning. Ook zet hij de unit tegen een buitenmuur voor minder geluidshinder. Bij een kleine renovatie is een decentraal systeem tegen de buitenmuur meer aangewezen.

 2. Gaten boren voor ventilatiekanalen (centrale systemen)

  Ventilatiekanalen zijn weg te werken onder vloeren, boven valse plafonds en in wanden. Op basis van een legplan begint de specialist met de boringen. Dit gebeurt vóór de verdere afwerking van de woning.

 3. Ventilatie-unit installeren

  Op basis van het legplan en de instructies van de leverancier plaatst de vakman de ventilatie-unit. Hierbij gaat het om 1 enkele unit voor centrale systemen en meerdere units voor decentrale systemen (als je meerdere ruimtes decentraal wil ventileren).

 4. Ventilatiekanalen plaatsen (centrale systemen)

  Na het plaatsen van een centrale ventilatie-unit begint de vakman aan de ventilatiekanalen. Hierbij begint hij met de buitenleidingen en werkt hij naar het ventilatiesysteem toe. Welke kanalen hij kiest, is afhankelijk van de beschikbare ruimte.

 5. Ventilatieventielen aanbrengen

  Is de hele installatie klaar voor gebruik? Dan brengt de vakman als laatste de ventilatieventielen aan. Deze ventielen voor binnen én buiten zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen.

 

 

Onderhoud warmteterugwinning ventilatie

Alleen door een regelmatig onderhoud ben je zeker van een optimale werking van je ventilatiesysteem D. Zo is het aangeraden om filters elke 6 maanden te reinigen en jaarlijks te vervangen. Ventielen moet je ook regelmatig schoonmaken, terwijl je ventilatiekanalen elke 3 à 5 jaar laat reinigen. Een volledige onderhoudsbeurt van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning kost € 200 – 400 (excl. btw).

BELANGRIJK: luchtfilters en ventielen kan je zelf reinigen, maar het onderhoud van je ventilatie-unit en je kanalen laat je best over aan een specialist. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Zo weet je zeker dat het werk op tijd is gedaan en ben je minder geld kwijt per onderhoudsbeurt. Vind een geschikte vakman via onze gratis offerteservice.

 

 

Mogelijke alternatieven

Naast warmteterugwinning uit ventilatielucht zijn er ook nog andere mechanische ventilatiesystemen om uit te kiezen. Een kort overzicht:

 

1. Ventilatiesysteem B

Bij een ventilatiesysteem B verloopt de toevoer van lucht mechanisch en de afvoer natuurlijk. Het is een budgetvriendelijk alternatief voor andere mechanische ventilatiesystemen waar je het hele jaar van profiteert. Echter krijg je wel te maken met warmteverlies door tocht via de luchtafvoer. Het rendement van zo’n systeem is daarom ook lager dan dat van een systeem met warmteterugwinning.

Richtprijs: € 2.800 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

2. Ventilatiesysteem C (+)

Een ventilatiesysteem C werkt op basis van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer van lucht. Dit is een goedkoper systeem dat ook nog eens minder stroom verbruikt dan een ventilatiesysteem D. Echter wordt de aangevoerde lucht niet gefilterd, is er sprake van meer warmteverlies, … Ventilatiesysteem C+ is een beter alternatief, aangezien deze ook vraaggestuurd werkt.

Richtprijs: € 3.000 – 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

Ventilatiesysteem laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
ventilatie-c plaatsen
Ventilatiesysteem C
ventilatiesysteem installeren
Het belang van ventileren en de soorten ventilatiesystemen
ventilatiesysteem-d plaatsen
Ventilatiesysteem D
Airco in huis plaatsen: mogelijkheden en prijzen
Airco in huis plaatsen: mogelijkheden en prijzen
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden