Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
dakkapel slaapkamer zolder

Dakkapel plaatsen: Info, kosten + vergunning

Door een dakkapel te plaatsen win je heel wat plaats op zolder. Dit is vooral interessant wanneer je de zolderruimte een nieuwe bestemming wilt geven. Zeker bij schuine wanden is een dakkapel de ideale manier om meer daglicht binnen te trekken en extra ruimte te creëren. Welke types dakkapellen zijn er? Wat zijn de afwerkingsmogelijkheden? En hoeveel kost een dakkapel plaatsen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Prefab dakkapel of dakkapel op maat?
Afwerking dakkapel
Dakkapel kosten
Stappenplan dakkapel plaatsen
Vergunning dakkapel plaatsen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Dakraam of dakkapel plaatsen?

Wil je meer daglicht naar binnen trekken op zolder? Dan kan je een dakraam of een dakkapel op zolder laten plaatsen. Maar welke optie is nu het meest aangewezen? Een kort overzicht:

 • Dakkapel: wil je naast meer natuurlijk licht ook extra ruimte creëren onder je hellend dak? Dan is een dakkapel de enige optie. Met een dakkapel win je beloopbare ruimte, waardoor je de zolderruimte kan inrichten voor verschillende doeleinden (bijvoorbeeld als slaapkamer, badkamer, studie- of werkruimte, …).
 • Dakraam: heb je geen nood aan extra ruimte op zolder, maar wel aan extra daglicht en ventilatie? Dan is een dakraam een geschikte oplossing. Een dakraam is bovendien veel goedkoper en eenvoudiger om te plaatsen dan een dakkapel.

Twijfel je tussen een dakraam en een dakkapel? Een gespecialiseerde dakwerker helpt je de knoop door te hakken. Neem contact op met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

dakkapellen

 

 

Prefab dakkapel plaatsen of op maat laten maken?

Wil je een dakkapel laten plaatsen? Dan kan je kiezen tussen een prefab dakkapel of een dakkapel op maat:

 

Prefab dakkapel

Kies je voor een prefab dakkapel op de zolder, dan kies je voor snelheid en efficiëntie. Prefab dakkapellen kunnen namelijk heel snel geplaatst worden, meestal zelfs op 1 dag. Deze kapellen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, afmetingen en materialen. Jij geeft jouw voorkeuren door aan de fabrikant en vervolgens wordt jouw dakkapel geproduceerd.

Een prefab dakkapel heeft nog enkele andere voordelen ten opzichte van een dakkapel op maat: ze is zo’n 30% goedkoper én ze is licht van gewicht, waardoor ze geschikt is voor de meeste hellende daken zonder de dakconstructie te veel te belasten.

Kosten prefab dakkapel: 3.500 à 4.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing) voor een kleine dakkapel van zo’n 2 m breed. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

Dakkapel op maat

Wil je een dakkapel op maat bouwen, dan geniet je van een grotere flexibiliteit en keuzevrijheid op vlak van vorm, materiaal, afwerking, afmetingen, … Je kan je dakkapel met andere woorden volledig afstemmen op jouw wensen en persoonlijke voorkeuren. Hou er wel rekening mee dat aan maatwerk hogere kosten verbonden zijn.

Kosten dakkapel op maat: vanaf 4.200 euro (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van het materiaal, de afmetingen, de afwerkingsgraad, … Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

 

Afwerking dakkapel

De structuur van een dakkapel is meestal opgebouwd in hout of staal. Bij de afwerking van je dakkapel heb je heel wat meer keuzevrijheid. Zo kan je de binnenkant van de dakkapel afwerken met gipsplaten voor een strakke, egale look. Hou je meer van de landelijke stijl? Dan vormen houten planchetten de perfecte afwerking van jouw dakkapel langs de binnenkant.

Voor de buitenkant van je dakkapel kan je dan weer kiezen uit diverse materialen die beschikbaar zijn op de bouwmarkt. De populairste materialen zijn hout, kunststof, sidings en leien. Hou bij de keuze van het afwerkingsmateriaal rekening met het onderhoud dat het materiaal vergt. Een onderhoudsvriendelijk materiaal voorkomt dat je regelmatig je dakkapel moet reinigen.

 

dakkapel slaapkamer zolder

 

 

Dakkapel kosten

De kosten om een dakkapel te plaatsen variëren van € 3.300 tot 5.000 en meer (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke dakkapel kosten hangen af van het type dakkapel (prefab of op maat), de materiaalkeuze, afwerking, afmetingen, de bereikbaarheid van het dak, … Ook de staat van het dak speelt een belangrijke rol in de prijsbepaling. Soms zijn extra werken nodig om de dakconstructie te verstevigen.

Onderstaande tabel vermeldt de richtprijzen van de meest gekozen materialen. Benieuwd naar een kostenberekening op maat? Ontvang hier een exacte prijs voor jouw dakkapel.

MateriaalKosten prefab dakkapel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten dakkapel op maat
(excl. btw, incl. plaatsing)
Houten dakkapelVanaf € 3.300Vanaf € 4.200
Kunststof dakkapelVanaf € 3.800Vanaf € 4.900

Graag een exacte prijs voor jouw dakkapel? Vraag offertes aan bij verschillende dakkapel bedrijven actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

 

Stappenplan dakkapel plaatsen

Zelf een dakkapel plaatsen vraagt de nodige expertise en brengt enkele uitdagingen met zich mee. Je laat je dakkapel daarom beter plaatsen door een gespecialiseerde dakwerker. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering en hoogwaardige afwerking van jouw dakkapel. Een ervaren vakman werkt bovendien enkel met materialen van de beste kwaliteit.

Hoe gaat een vakman precies te werk bij het plaatsen van een dakkapel op maat? Een overzicht van de verschillende stappen:

 1. Locatie & afmetingen bepalen

  Ten eerste bepaalt de dakwerker de locatie en de afmetingen van de dakkapel.

 2. Opening maken in dak

  Vervolgens maakt de dakwerker een klein gat in het dak zodat hij de dakpannen kan verwijderen. Daarna meet hij alles nogmaals op en zaagt hij het definitieve gat uit het dak.

 3. Dakkapel plaatsen

  Hierna wordt de dakkapel zelf geplaatst. De nodige balken, latten, … worden in de dakopening gemonteerd, de zijkanten en het dak worden gebouwd, …

 4. Kozijn in dakkapel plaatsen

  In een volgende fase plaatst de dakwerker het kozijn in de dakkapel. Heb je gekozen voor een prefab dakkapel? Dan is het kozijn vaak al op voorhand aangebracht.

 5. Dakkapel afwerken

  Tot slot gaat de dakwerker de dakkapel langs buiten en indien gewenst ook langs binnen afwerken volgens jouw wensen.

Dakkapel laten plaatsen? Contacteer dakkapel bedrijven in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 
 

Vergunning dakkapel

In sommige gevallen mag je een dakkapel bouwen zonder dat je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Je hebt geen vergunning nodig als:  

 • De dakkapel wordt geplaatst aan de achterkant of aan de zijkant van de woning. Let op: ligt de zijkant van je woning aan openbaar toegankelijk gebied? Dan heb je wél een vergunning nodig.
 • De kapel is voorzien van een plat dak.
 • De dakkapel is niet hoger dan 1,75 m is en minstens 0,5 m lager is dan de daknok.
 • De dakkapel zich minstens 0,5 m van de zijkanten van het dak bevindt en tussen 0,5 m en 1 m van de onderkant van het dak.

Voldoet je dakkapel niet aan al deze voorwaarden? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Je informeert je best bij je gemeente over de huidige regelgeving omtrent dakkapel vergunningen. Ook de plaatser van je dakkapel kan je hier verder over informeren.

 

 

Overige aandachtspunten

Laat je een dakkapel plaatsen, dan moet je er niet alleen aan denken om tijdig de juiste vergunning aan te vragen. Ook met de volgende aandachtspunten moet je rekening houden:

 • Architect nodig: een dakkapel bouwen betekent meestal dat je de dragende structuur van je dak moet wijzigen. In de meeste gevallen zal je dus voor de werken een architect moeten inschakelen.
 • Complexe uitvoering: een dakkapel bouwen op zolder is geen gemakkelijke opdracht. Vaak zitten er bijvoorbeeld draagbalken in de weg waarvoor een oplossing gezocht moet worden. Je laat de klus dus best uitvoeren door een ervaren dakwerker met kennis van zaken.
 • Waterdichtheid: nadat de dakkapel geplaatst is, is het belangrijk dat alle randen ook weer waterdicht worden gemaakt. Ook hiervoor heeft een dakwerker de juiste expertise.
 • Isolerende beglazing: het plaatsen van een dakkapel kan de isolatiewaarde van je dak verminderen. Zorg daarom niet alleen voor een goede isolatie van je dakkapel, maar kies daarnaast ook voor hoogrendementsglas.

TIP: een ervaren dakwerker houdt niet alleen rekening met bovenstaande aandachtspunten, hij geeft je ook bijkomend advies op maat van jouw project. Vergelijk offertes van verschillende dakkapel bedrijven via onze offerteservice.

 

 

Dakkapel inspiratie: enkele realisaties

Wil je een dakkapel laten plaatsen maar kan je nog wel wat inspiratie gebruiken? Onderstaande realisaties geven je alvast een idee van de mogelijkheden.

 

INSPIRATIE: prefab dakkapel met landelijke uitstraling

Prefab dakkapel landelijk

In bovenstaand voorbeeld hebben de huiseigenaars de beloopbare oppervlakte op zolder flink uitgebreid met een ruime dakkapel. De sobere, zwarte afwerking past helemaal bij de landelijke stijl van de woning. Ze hebben ook voldoende aandacht besteed aan extra lichtinval door te kiezen voor ramen over de volledige breedte van de dakkapel.

 

INSPIRATIE: dakkapel afgewerkt met platte dakpannen

dakkapel platte dakpannen

Deze realisatie toont aan hoe veelzijdig de afwerkingsmogelijkheden van een dakkapel zijn. De eigenaars hebben ervoor gekozen om hun dakkapel volledig af te werken met hetzelfde materiaal als de dakbedekking. Om de dakkapel er visueel te laten uitspringen, zijn de voor- en zijkanten afgewerkt in een andere kleur.

 

INSPIRATIE: moderne dakkapel in crepi

moderne dakkapel

Deze dakkapel kreeg dezelfde afwerking in grijze crepi als de gevel en gaat daarmee volledig op in het geheel. De strakke vorm en materiaalkeuze dragen bij tot de moderne uitstraling van de dakkapel.

 

Dakkapel plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
slaapkamer op zolder maken
Slaapkamer op zolder
Dakramen: Materialen & prijzen
hoe zolder afwerken
Zolder afwerken: mogelijkheden & tips
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
Zoldertrap: Inspiratie
Zoldertrap: Inspiratie
zolderkamer maken
Zolderkamer maken: Tips & inspiratie
renovatie badkamer kosten
Renovatie badkamer
muren verven tips
Muren verven
zolder verbouwing
Renovatie zolder
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond