De badkamer is een vochtige plaats door al het baden en douchen. Het is belangrijk om in de badkamer te kiezen voor een vochtbestendig plafond. Wat de verschillende mogelijkheden zijn, lees je hier.

 

Plafond systemen voor de badkamer

Het plafond in de badkamer is een onafgebroken vlak. Daarom bepaalt het plafond grotendeels de sfeer en het interieur van je badkamer. De keuze voor plafond systemen voor de badkamer is eindeloos. Ze zijn verkrijgbaar in talloze vormen, kleuren en materiaal mogelijkheden. Bij alle systemen is het mogelijk om ventilatiesystemen en verlichting toe te voegen. 

 

1. Spanplafond

Het spanplafond is de ideale manier om het plafond af te werken op een degelijke, propere en tevens betaalbare wijze. Het zorgt voor een gladde, strakke afwerking. Er bestaat een ruim gamma aan spanplafonds zodat je kan kiezen tussen verschillende kleuren, prints, patronen en motieven. Spanplafonds zijn een zeer goede keuze voor de badkamer zowel bij renovatie als nieuwbouw. Een spanplafond is makkelijk in onderhoud, bestand tegen vocht en schimmel en plaatsing kan zonder breekwerk. De kostprijs bedraagt zo'n 70 à 100 euro per vierkante meter.

Lees meer in het artikel 'Spanplafond: een stijlvolle plafondbekleding'. 

 

Wit vrijstaand bad in minimalistische badkamer - spanplafond © Shutterstock

 

 

2. Aluminium plafond

Het aluminium plafond is bijzonder uniek en zorgt voor een speciale sfeer in de badkamer. De lamellen kunnen zowel horizontaal als diagonaal geplaatst worden. Een plafond in aluminium is vochtbestendig, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Vervolgens kan je opnieuw de kleur van het plafond zelf kiezen. Een extra voordeel is dat zowel leidingen als verlichting kunnen ingebouwd worden zonder veel moeite. De prijs van de lamellen verschilt naargelang de gekozen uitvoering. Je mag hier rekenen op een gemiddelde prijs van 200 euro per vierkante meter. Dit is exclusief de draagconstructie en plaatsing.

 

aluminium plafond badkamer © Luxalon

 

 

3. MDF plafond

Een MDF plafond wordt op dezelfde manier aangebracht als een aluminium plafond. De plinten zijn gemaakt in MDF en afgewerkt met een vochtwerende kunststoffolie. Hierdoor zijn MDF plafonds uiterst geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Ook bij dit materiaal kan je opnieuw kiezen uit een ruim assortiment aan kleuren. Prijzen variëren sterk naargelang de gekozen materialen en motieven.

 

Groot vrijstaand wit bad - MDF plafond © Shutterstock

 

 

4. Plafond in hout

De badkamer is veruit de vochtigste ruimte van je huis. Veel mensen vrezen dan ook dat hout niet kan toegepast worden in de badkamer omdat het als niet vochtbestendig wordt beschouwd. Maar niets is minder waar, denk maar aan de Finse sauna's. Het is een voorwaarde om te kiezen voor een exotische houtsoort die van nature beter gewapend is tegen vochtige klimaten. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een houtsoort die kan behandeld worden tegen vocht zoals beuken-, es- of sparrenhout. Gezien het hoge vochtigheidsgehalte is het aangewezen om uitzetvoegen te voorzien zodat het plafond niet gaat kromtrekken.
 

Landelijke badkamer met houten plafond © Shutterstock

 

 

5. Plafond uit gipskarton

Je kan het plafond ook afwerken in gipskarton. Let op: voor vochtige ruimtes zoals de badkamer moet je gebruik maken van groene afwerende gipskarton. Vervolgens schilder je de gipsplaten als afwerking. Maak hiervoor gebruik van vochtwerende verf om schimmelvorming te voorkomen. Als je niet de juiste soort verf gebruikt, zal het plafond na een tijd beginnen afschilferen. Meestal wordt het plafond in hetzelfde kleur geschilderd als de muren maar de opties zijn talrijk. Meer informatie en tips vind je terug in deze artikels:

- Plafond schilderen: welke kleuren gebruiken?

- Opbouw en kostprijs van een verlaagd plafond.

 

Witte badkamer plafond© Shutterstock

 

 

 

badkamerVerlichting in het plafond 

Vooraleer je in je woning overgaat tot het plaatsen van het plafond in de badkamer denk je best na over de nodige verlichting. De verlichting bepaalt de sfeer van de badkamer maar is daarnaast ook functioneel nodig. Als je kiest voor één van de bovenstaande optie voor het plafond in je badkamer, kan je de verlichting perfect inwerken in het plafond. Voor meer informatie, lees het artikel 'Tips voor een geslaagde badkamerverlichting'. 

 

Groene badkamer met tegels en parket © Shutterstock

 

 

Badkamer plaatsen? Vergelijken loont!

Wil je een compleet nieuwe badkamer of moeten er aanpassingen gebeuren aan je bestaande badkamer? Via onze online offerteservice kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende badkamer specialisten actief in jouw regio. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

  • Gratis, vrijblijvend & snel online offertes aanvragen.
  • Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
  • 2500+ vakmannen ingeschreven. Jaarlijks 20.000+ afgehandelde opdrachten.

 

 

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST