John Pawson

John Pawson

John Pawson is een Engelse architect die naam en faam verwierf door zijn minimalistische denkwijze in de architectuur. Zoals elke grote designer ontwerpt John Pawson naast architecturale pareltjes ook meubels, woonaccessoires en volledige interieurprojecten. Met vaste klanten zoals Martha Stewart en realisaties zoals de prestigieuze Calvin Kein boetiek in New York behoort Pawson dan ook tot de ultieme wereldtop.

 

Bekende ontwerpen van John Pawson

 

wit

John Pawson – Bowl

Deze unieke eyecatcher is niets meer dan een perfecte hemisphere die door zijn onlogische positie de verbeelding tart. Het geheim zit in de inwendige constructie dat ervoor zorgt dat de schaal op de juiste positie gebalanceerd blijft. De bowl is verkrijgbaar in Brons, zwart of wit gelakt.

Afmetingen: 35 cm diameter
Richtprijs bronze Bowl: €800
Richtprijs white Bowl: €500

 

 

bestek

John Pawson – Knifeforkspoon

Een minimum aan uitbundigheid en toch pure elegantie was het uitgangspunt toen John Pawson dit klassevolle bestek ontwierp. Gebaseerd op de minimalistische levenswijze van monniken werd gekozen voor functionele vormen die harmonieus samengaan op elke tafel.

Tafelset: 24 stuks ( per 6 )
Collectie: When objects work
Richtprijs: €320

 

 

spoon

John Pawson – Black Ebony Salad Server

John Pawson putte voor deze minimalistische saladelepels inspiratie uit de levenswijze van monniken, die wonen in sobere omstandigheden. Het absolute minimum voor een elegante, tijdloze tafel. De natuurlijke en donkere uitstraling van het ebbenhout in combinatie met de elegante vorm zorgen voor een tijdloos maar karaktervol geheel.

Afmetingen: 30 cm hoog
Collectie: When objects work
Richtprijs: €70

 

 

kaars

John Pawson design – kaarsenhouders

Kaars met glazen stolp: Dit design object fungeert zowel als berging voor 7 kaarsen, als voor kaarsenhouder. De ondergrond bestaat uit een cilindervormige vorm uit ceder. Richtprijs: €190

Bronzen kaarsenhouders: John Pawson putte voor dit ontwerp inspiratie uit de levenswijze van Tsjechische monniken, die leven in afgelegen, sobere kloosters. Het absolute minimum voor een elegante, tijdloze tafel. De kaarsenhouder is niet langer het belangrijkste aspect maar slechts een object dat het mogelijk maakt de kaars in alle glorie te aanschouwen. John Pawson creëerde hiermee simpele maar krachtige vormen die perfect in proportie werden gebracht.

Afmetingen: 29 cm hoog
Collectie: When objects work
Richtprijs: €290

 

 

appel

John Pawson – wooden tray + inside lacquer

Deze eyecatcher is een beleving van geometrische vormen die benadrukt worden door de elegante afwerking en afwisselende materiaalkeuze. Zo is de cirkelvormige schaal zwart of wit gelakt terwijl het de vierkante houder gemaakt is van massief eik. Een discreet profiel zorgt ervoor dat de schalen makkelijk te gebruiken zijn.

Afmetingen: 40×40 cm
Collectie: When objects work
Richtprijs: € 330 per set – €176 cirkelvormige schaal

 

 

Loopbaan architect John Pawson

john

John Pawson werd in 1949 geboren in Halifax. Na een tijdje te werken in de textiel  verhuisde hij naar Japan waar hij in contact kwam met designer Shiro Kuramata. Geïnspireerd door Kuramata’s denkwijze studeerde Pawson bij zijn terugkomst aan de befaamde “Architecture Association” in Londen, wat leidde tot zijn eigen architectenkantoor in 1981. website: www.johnpawson.com

 

Lees ook
Le Corbusier (1887-1965)
Le Corbusier (1887-1965)
Filip Deslee
Filip Deslee
Philippe Starck
Philippe Starck
Danny Venlet
Danny Venlet
Jasper Morrison
Jasper Morrison
Charles en Ray Eames
Charles en Ray Eames
Marcel Wanders
Marcel Wanders
Maarten Van Severen
Maarten Van Severen
Arne Jacobsen
Arne Jacobsen
Verner Panton
Verner Panton
Mark Newson
Mark Newson
Foto spatwand van Pimp Your Kitchen
Foto spatwand van Pimp Your Kitchen