Le Corbusier (1887-1965)

Le Corbusier (1887-1965)

De Zwitser Charles Edouard Jeanneret, beter bekend onder het pseudoniem Le Corbusier, werkte van oorsprong als graveur van horloges. Maar hier lag niet zijn werkelijke passie. Deze kwam pas later tot uitdrukking toen hij aan de slag ging als architect en interieurontwerper.  Le Corbusier heeft in zijn leven wereldwijd meer dan vijfenzeventig beroemde gebouwen ontworpen. Hij is daarmee een van de grootste architecten van de twintigste eeuw.

 

Design meubels le Corbusier

In 1928 ging hij samenwerken met zijn neef Pierre Jeanneret, die ook architect was en met de Franse ontwerpster Charlotte Perriand. De meubels die werden ontworpen werden niet zoals gebruikelijk was in die tijd van hout gemaakt maar van industrieel gevormd metaal.  Het was in deze periode dat de inmiddels beroemde stoelen als de LC2 en de LC4 zijn ontstaan. Deze puristische meubelstukken kenmerken zich door de verfijnde manier waarop metaal op haast futuristische wijze wordt toegepast. Deze kunststukken van formaat waren in het begin van de twintigste eeuw hun tijd ver vooruit en zijn nog steeds erg populair onder design liefhebbers:

 

LC1 fauteuil (1928)

LC1 - stoel Le Corbusier

Deze prachtig vormgegeven fauteuil met vierpoots onderstel ontwierp Le Corubsier in 1928. Hij is leverbaar met een gepolijst metalen frame of in een zwart mat-stalen uitvoering. De zitting en armleuningen van de LC1 kunnen uitgevoerd worden in zwart leder, Bulgaars rood of in ponyleder.  Le Corbusier zag meubels als objecten die als verlengstuk dienden van het menselijk lichaam. Dit is ook terug te zien in de manier waarop hij de armleuningen van de LC1 heeft vormgegeven. De lederen ‘riem’ die als armleuning dient, verbindt als een soort spier de twee metalen poten van de stoel. De fauteuil wordt door het Italiaanse Cassina geproduceerd en is verkrijgbaar vanaf € 1100.

 

LC2 serie (1928)

LC2 design meubel van Le Corbusier

De LC2 is leverbaar als fauteuil, zitbank of poef. Het stalen onderstel in deze serie is verkrijgbaar in verschillende kleuren (waaronder glanzend grijs, glanzend bordeaux en mat zwart). De afneembare losse kussens zijn gevuld met polyurethaanschuim en een polyester vulling. Op verzoek is het ook mogelijk om de kussens op te laten vullen met donsveren. De bekleding ervan is zowel in leder als in stof mogelijk.  De zitbank in deze serie is leverbaar als twee- of driezitsbank. Le Corbusier gaat met het ontwerp van dit meubel terug tot de basis van minimalistisch meubeldesign en heeft op geraffineerde wijze de balans weten te vinden tussen comfort, vorm en functie. 

 

LC4 – Chaise Lounge Corbusier

chaise longue le corbusier LC4

Dit is een van de meest bekende en verkochte ontwerpen van Le Corbusier. Deze chaise longue  is net als de LC1 en LC2 ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Corbusier, Jeanneret en Perriand. In 1929 werd deze innovatieve stoel in Parijs tentoongesteld en stond hij symbool voor nieuwe ontwikkelingen in de 20e eeuw. De chaise lounge bestaat uit twee afzonderlijke delen waardoor de stoel traploos instelbaar is (van volledig rechtop tot ruststand) en toch in elke stand in balans. Le Corbusier heeft zich ook bij dit ontwerp door de werking van het menselijk lichaam laten inspireren. De chaise lounge is leverbaar met diverse bekledingen en het frame kan zowel in chroom als met zwarte lak worden afgewerkt. Met het ontwerp van dit eigenwijs ogende kunstwerk heeft Le Corbusier een comfortabele chaise lounge ontworpen die zelfs bij een toekomstige generatie designers nog bewondering zal oogsten. Prijzen vanaf € 2500

 

 

Biografie Le Corbusier (1887-1965)

Charles-Édouard Jeanneret-Gris wordt in 1887 in Zwitserland geboren. Op 29 jarige leeftijd gaat hij in  Parijs wonen en neemt dan de naam van zijn grootvader Le Corbusier aan als pseudoniem. Als architect is hij vernieuwend. Corbusier vond dat de stijlen Art Deco en art Nouveau hun beste tijd hadden gehad en dat men wat betreft architectuur opnieuw moest beginnen met nieuwe ideeën. Hij was ook grondlegger van een nieuwe stroming in de kunst ‘het purisme’. Hierbij geldt dat versieringen van het object zoveel mogelijk voorkomen moeten worden.

Le Corbusier

Corbusier schreef veel boeken over architectuur en interieur design en kreeg met zijn bijzondere ontwerpen volop bekendheid. Hij is voornamelijk als architect bekend geworden maar oogstte met een aantal meubeldesigns, waaronder de LC1 t/m LC11 serie veel succes.  Deze meubelen worden uitgebracht door de Italiaanse producent Cassina en vallen onder de design collectie I Maestri. In deze collectie zijn ook meesterwerken van Gerrit Rietveld, Franco Albini en Frank Lloyd Wright opgenomen.  Le Corbusier is 78 jaar oud geworden.

 

Le Corbusier: “The home should be the

treasure chest of living.”

Copyright foto’s: www.cassina.com

Lees ook
John Pawson
John Pawson
Charles en Ray Eames
Charles en Ray Eames
Arne Jacobsen
Arne Jacobsen
Philippe Starck
Philippe Starck
Marcel Wanders
Marcel Wanders
Mark Newson
Mark Newson
Jasper Morrison
Jasper Morrison
Filip Deslee
Filip Deslee
Danny Venlet
Danny Venlet
Maarten Van Severen
Maarten Van Severen
Verner Panton
Verner Panton
FOTOSPECIAL: Design voor katten
FOTOSPECIAL: Design voor katten