Mark Newson

Mark Newson

De australische designer Marc Newson behoort tot een van de meest toonaangevende ontwerpers van de 21e eeuw. In 1986 krijg hij internationale bekendheid met het ontwerp van de Lockheed Lounge Chair. Deze bijzondere stoel die gemaakt is van aluminium en glasvezel, wordt in 2010 geveild voor meer dan twee miljoen Dollar.

 

MarC Newson: Toonaangevend designer

Newson woonde voornamelijk in Tokio en Parijs en liet zich door beide culturen inspireren.  De afgelopen twintig jaar ontwierp hij een breed scala aan producten waaronder vliegtuiginterieurs voor Quantas Airlines, een speedboot, lounges voor luchthavens en een conceptcar (021c) voor Ford. Daarnaast is hij bekend geworden als ontwerper van horloges, klokken, kledingcollecties van G-star, stoelen en heel wat andere huishoudelijke artikelen:

 

Lockheed Lounge (1986)

lockheed lounge Mark Newson

Met de Lockheed Lounge werd Newson in 1986 wereldberoemd.  Deze stoel is gemaakt van aluminium panelen die over een mal van glasvezel zijn geplaatst. Het kostte Mark Newson een aantal maanden om het metaalwerk met de hand in de juiste vorm te hameren. Het resultaat van al dit harde werken was een lounge stoel met een bijzondere ‘vloeibare’ vorm, lijkend op een grote druppel kwik. Newson laat met het ontwerp van de Lockheed Lounge zijn voorliefde voor het biomorfisme zien. De zachtvloeiende lijnen en de langwerpige vorm zijn hier het beste bewijs van. Mark Newson raakte in een klap wereldberoemd met het ontwerp en zijn carrière als ontwerper kreeg hierdoor een vliegende start.

 

 

Embryo Chair (1988)

embryo chair  Mark Newson

Mark Newson ontwierp deze fauteuil in opdracht van het Powerhouse museum in Sydney die een expositie over stoelen wilde houden. Newson maakte het prototype zelf volledig met de hand.  De stoel met drie poten is gemaakt van gespoten polyurethaanschuim (PUR). Het frame met drie poten wordt geproduceerd van aluminium of staal. De zitting is bekleed met een elastische stof. Dat het frame zichtbaar is, is geen toevalligheid. Mark Newson wil met zijn ontwerp alle onderdelen van de stoel laten zien zodat je als gebruiker snapt hoe de constructie ervan in elkaar zit. De Embro stoel is verkrijgbaar in wit, beige, bruin, rood, zwart en donkerblauw. Hij wordt geproduceerd door het Italiaanse Cappellini en is verkrijgbaar vanaf € 3700

 

“Ik ben vooral geïnteresseerd in de zaken die je niet ziet en daarom probeer ik die zaken voor het voetlicht te brengen.”

 

 

Litala Set glazen voor Litala

Iitala glasses

Newson wilde een set glazen ontwerpen die zowel minimalistisch was vormgegeven als praktisch in het gebruik. Het resultaat is een glas met een minimalistische look en een heldere uitstraling. Het glas is voor verschillende dranken geschikt. Door zijn eenvoudige vorm en praktische toepasbaarheid is het ontwerp zeer populair zowel bij consumenten als horeca gelegenheden. De glazen zijn als set van twee verkrijgbaar in twee modellen (40 cl. en 50 cl.).  Te verkrijgen vanaf ongeveer € 25.00 per set.

 

“I think it’s really important to design things with a kind of personality.”  (Marc Newson)

Marc Newson

 

Biografie Mark Newson

Mark Newson is in 1962 geboren in Sydney (Australië).  In 1984 studeert hij af aan het ‘Sydney Collega of Arts’ in de studierichting beeldhouwen en sierradenontwerp. Tijdens zijn studie experimenteert Newson met het ontwerpen van meubels. In 1986 krijgt hij grote bekendheid met de futuristisch uitziende Lockheed Lounge. Deze stoel zal later te zien zijn in een videoclip van Madonna. In 1987 Verhuist hij naar Japan en woont en werkt daar tot 1991. In Japan ontwerpt Mark Newson onder andere de Black Hole tafel, en de Orgone Lounge.  De embryostoel uit 1988 vindt Newson zelf een van zijn meest vernieuwende werken waarin hij als designer echt onderscheidend is. In 1991 opent Newson een eigen studio in Parijs en gaat ontwerpen voor grote bekende bedrijven als Flos (verlichting), Cappellini en Morosso (meubilair).  In 1997 verhuist Newson naar London en richt daar met zakenpartner Benjamin de Haan een eigen firma op. Hij ontwerpt in eigen studio glaswerk (voor Iitala)  en keukens voor Alessi. Verder ontwikkelt Newson nog huishoudelijke artikelen, meubilair, interieurs voor vliegtuigen, fietsen en horloges. Intussen heeft hij meerdere design awards gewonnen. Zijn ontwerpen zijn wereldwijd te zien in bij diverse grote musea.

 

Copyright foto’s: 

www.cappelini.it

www.marcnewson.com  

www.litala.com 

Lees ook
Philippe Starck
Philippe Starck
Verner Panton
Verner Panton
Marcel Wanders
Marcel Wanders
Arne Jacobsen
Arne Jacobsen
Charles en Ray Eames
Charles en Ray Eames
Jasper Morrison
Jasper Morrison
Filip Deslee
Filip Deslee
Le Corbusier (1887-1965)
Le Corbusier (1887-1965)
Danny Venlet
Danny Venlet
John Pawson
John Pawson
Maarten Van Severen
Maarten Van Severen
Evolution Door: De futuristische origamideur
Evolution Door: De futuristische origamideur